İş Kazası Tazminat Hesaplama❗Ne kadar para alınır❓

İş kazası tazminatı, mevcut kazanın iş kazası olarak kabul edilmesi sonucunda açılan davada, işçinin yaralanması sonucunda sürekli iş göremezlik, geçici iş göremezlik ve bakıcı gideri başta olmak üzere hak ettiği  maddi tazminat miktarıdır. Yaralanma, ölüm veya ruhsal bozukluk gibi pek çok neden bağlı olarak, iş kazası tazminat davası açılabilir.

Ölen işçinin yakınları ve desteğinden mahrum kalan kişi veya kişiler tarafından da iş kazası tazminat davası açılabilir. İş kazası tazminatı, sürekli iş göremezlik, geçici iş göremezlik ve bakıcı gideri başta olmak üzere hak ettiği  bedensel zarar kaynaklı ve destekten yoksun kalma tazminatı olarak da bilinmektedir.

İş Kazası Sonrası Tazminat Hakları👇

is-kazasi-tazminati-hesaplama
is-kazasi-tazminati-hesaplama  https://www.google.com/?hl=tr

İş kazasının yaralanma ile sonuçlanmasının ardından, işçiye verilecek olan tazminat türü iş görmezlik tazminatı ve manevi tazminat olabilir. Ancak ölüm halinde, vefat edenin yakınları tarafından destekten yoksun kalma tazminatı ve manevi tazminat da talep edilebilir.

İş kazasından dolayı tazminat davası açılabilmesi için meydana gelen zararın ispatlanması gerekmektedir. Manevi tazminat davası, ise yaralanma halinde yaralanan kişi ile yaralanmanın ağırlığı gözetilrek yaralanan işçinin yakınlarını  ayrıca eğer vefat durumu varsa vefat edenin yakınları için talep edilebilir.

İş Kazası Tazminat Hesaplama Nasıl Yapılır❓

İş kazası tazminat hesaplaması yapılabilmesi için, bazı veriler eşliğinde hesap tablosunun oluşturulması gerekmektedir. Tazminat miktarının belirlenmesinde, iş kazasından dolayı ortaya çıkan zarar, kusur durumu, işçinin yaşı, aldığı maaş gibi pek çok kriter değerlendirilmektedir.

İşçinin bedensel zarar gördüğü yani yaralandığı kazalarda, iş göremezlik tazminatı hesaplaması yapılır. İş göremezlik tazminatı hesaplaması yapılırken, işçinin tahmini ömrü, gelir, maluliyet oranı ve hak sahibinin kusurluluk oranı gibi veriler değerlendirilmektedir.

Ölüm sonrasında alınacak destekten yoksun kalma tazminatı için de yine çeşitli veriler eşliğinde hesaplama yapılmaktadır. Ölen kişinin, kaza öncesinde işyerinde aldığı ücret, kusur oranı, vefat eden ve destekten yoksun kalanların yaşları gözetilerek kişinin desteğinden yoksun kalan kişilerin payları hesap edilmektedir.

İş Göremezlik Tazminat Hesaplaması❗

İş göremezlik tazminatı, işçinin fiziksel olarak gördüğü zarar ve yaralanmaya bağlı olarak verilen tazminat türüdür. İş göremezlik tazminat hesaplaması yapılırken, kusur durumu, işçinin maluliyet oranı, en son aldığı maaş ve Yargıtayca kabul edilen bakiye ömür tablolarınca belirlenen kalan ömrü üzerinden hesaplama yapılmaktadır.

Sakatlanma veya yaralanmanın giderek ilerlemesi ile birlikte önce hesaplanan tazminat miktarında farklılık olabilir. Geçici süreli iş göremezlik tazminat miktarı ile sürekli iş göremezlik tazminat miktarları ve hesaplamaları birbirinden farklılık göstermektedir.

İş Kazası Tazminat Hesabı İçin Maluliyet Oranı Tespiti❗

İş kazası tazminat miktarı belirlemede en önemli kriter, işçinin maluliyet oranının belirlenmesidir. Kazadan dolayı iş göremez hale gelen işçinin alacağı tazminat miktarı, maluliyet oranına göre büyük ölçüde değişmektedir.

İşçinin engel oranına göre tazminat miktarında yükselme veya düşme meydana gelebilir. Ancak sakatlık oranının tam olarak belirlenmesi için, Sağlık Bakanlığı tarafından yetkili gösterilen ve izin verilen hastanelerden yada yüksek mahkemece belirlenen üniversite hastanelerinden, adli tıp kurumlarından rapor alınması gerekmektedir.

Ölüm Halinde İş Kazası Tazminatı Hesaplama❗

İş kazasının ölüm ile sonlanmasının ardından, mağdur olan kişinin yakınları tarafından yine maddi ve manevi tazminat açılabilmektedir. Ölüm halinde verilecek tazminat davasının tüm detayları Borçlar Kanunu kapsamında incelenmektedir.

Ölüm halinde maddi tazminata konu olacak durumlar;

  • Cenaze giderleri
  • Kazadan sonra ölüm belli bir sürenin ardından gerçekleşmiş ise; aradaki dönemde harcanan tedavi masrafları
  • Ölen çalışanın desteğinden yoksun kalan kişi veya kişilerin yaşadığı maddi ve yakınlarının manevi kayıpları

İş kazasında,  ölüm halinde desteğinden yoksun kalma şartı gözetilerek maddi ile yakınlarından manevi tazminat açma hakkına sahip olan başlıca kişiler, ölen kişinin annesi, babası, kardeşleri ( durumun özelliğine göre) , eşi ve çocukları ile manevi tazminat davası açılabilir.

İş Kazası Tazminat Hesaplama Hakkında Sık Sorulanlar👇

İş Kazası Tazminatı Neye Göre Hesaplanır❓

İş kazası tazminatı hesaplaması, hem meydana gelen kazanın şekline ve sonucuna hem de diğer kriterlere göre hesaplanmaktadır. Pek çok faktöre bağlı olarak incelenen ve hesaplanan iş kazası tazminatı, uzun ve karmaşık bir süreç olabilir.

İş kazası tazminatında dikkate alınan en önemli kriterler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kazadan sonra oluşan zararın boyutu ve türü
  • İş kazasında mağdur olan çalışanın yaşı, eğitim durumu ve cinsiyeti
  • Çalışanın kazadan önce aldığı maaş / geliri
  • Oluşan kazada çalışanın kusur oranı
  • Vefat halinde mağdurun desteğinden yoksun kalan kişi veya kişilerin talepleri
  • Kazadan dolayı oluşan tedavi giderleri
  • Geçici iş göremezlik döneminde meydana gelen gelir kaybı
  • Sürekli sakatlık halinde sürekli İş görmezlik ve gelecekte meydana gelen gelir kaybı
  • Manevi tazminat verilmesine neden olan diğer durumlar

Yukarıda sıralanan etkenler, iş kazası tazminat hesaplaması için kullanılan verilerdir. Bu veriler eşliğinde, mağdur olan kişi için yeterli miktarda tazminatın verilmesine karar verilebilmektedir.