Sigorta Şirketine Kimler Dava Açabilir?

Sigorta Şirketine Kimler Dava Açabilir❓

Trafik kazasında mağdur olan taraf, iki farklı türde dava açma hakkına sahiptir. Mağdur olan taraf hayatta ise, kendisi bizzat maddi ve manevi tazminat davası açma hakkını kullanabilmektedir.

BUNA DA BAKIN👇

Trafik Kazası Tazminat Hesaplama! Tazminat nasıl hesaplanır?”

Ölümle sonuçlanan trafik kazalarında ise yakınları, maddi ve manevi tazminat davası açabilirler. Ölen kişinin yakınları ve desteğinden mahrum kalanlar dava açabilirler.

Kazaya Sebebiyet Veren Kusurlu Aracın Şoförüne Karşı Yolcular Tazminat Davası Açabilir mi❓

Trafik kazasında sadece araç şoförlerinin değil, kazaya karışan yolcuların da hem içinde bulundukları araçlar kapsamında hemde eğer varsa kusurlu diğer araçlar kapsamında dava açma hakkı bulunmaktadır.

Kusurlu olan sürücülerin araçlarının sigortaları kapsamında ayrı ayrı taleplerde bulunulabilir. Açılacak olan dava sayesinde trafik kazasında meydana gelen hasarlar ve maddi kayıplar, sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır. Maddi kayıplar için sigorta şirketine karşı açılacak olan tazminat davalarında ödenecek olan miktar ve zararın türü, sigorta kapsamına göre farklılık göstermektedir.

Sigorta Şirketine Başvuru Yapmak Zorunlu mu❓

 

Yaralanmalı ve ölümlü trafik kazasında mağdur olan ve zarar gören taraf, kazaya sebep olan kusurlu tarafın sigorta şirketine karşı dava açabilmektedir. Ancak  dava açılmadan önce sigorta şirketine başvuru yapılması gerekmektedir.

Öncelikli olan başvuru ile sigorta şirketinin hasarı karşılamasıdır. Ancak karşılanmayan hasarlar için öncelikle arabuluculuk yoluna başvurulmalı akabinde ise tazminat davası açılması gerekmektedir.

Sigorta Şirketine Kimler Dava Açabilir Hakkında Sık Sorulanlar👇

Sigorta Şirketine Nasıl Başvuru Yapılır❓

Trafik sigortası kapsamında tedavi ve hastane masrafları, iş göremezlik zararlarıi destek tazminatı ve bakıcı gideri başta olmak üzere cismani zararlar ile araçta meydana gelen hasarlar ve değer kaybı tazminatı, trafik sigortası kapsamında başvuru ile talep edilebilir. Trafik sigortası için anlaşılan sigorta şirketinin kazadan sonra poliçe detayına göre bu masrafları karşılaması gerekmektedir.

Maddi zararların karşılanması sigorta şirketinin yükümlülüğündendir. Ancak zorunlu trafik sigortasının sadece maddi zararları karşılayabileceği unutulmamalıdır. Kazada mağdur olan kişi veya kişiler, maddi zararların karşılanması için dilekçe yazarak, gerekli tüm deliller ve belgeler eklenerek sigorta şirketine başvuru yapmalıdır.

Hazırlanan dilekçe ile birlikte kaza ile ilgili bilirkişi raporu, tedavi masraflarını içeren hastane raporları ve faturalar ve kaza tespit tutanağı gibi belgelerin de dilekçe eklenmesi gerekmektedir. Mağdur olan kişi banka bilgilerini de ekleyerek, sigorta şirketinden maddi zararın karşılanmasını talep etmelidir. Sigorta şirketinin maddi zararı karşılayabilmesi için oluşan zararın poliçe kapsamında olması gerekmektedir.

Dilekçe ve ilgili belgeler ile yapılan başvuru sonucunda, sigorta şirketinin hak sahibi olan sürücüye 15 gün içerisinde yanıt vermesi zorunlu kurallardandır. Sigorta şirketinin 15 günlük yanıt verme süresi içerisinde geri dönmemesi veya talepleri karşılamaması durumunda, mağdur olan taraf dava açabilmektedir..