Trafik Kazası Tazminat Hesaplama

Trafik Kazası Tazminat Hesaplama! Tazminat nasıl hesaplanır?

Trafik kazası tazminat hesaplama için yaş, gelir, kusurluluk ve engelilik oranı  / sürekli iş göremezlik kaybı gibi bilgilerin kullanılması gerekmektedir. Bu bilgiler uzmanlar tarafından Türk Borçlar Kanunu ve yüksek mahkeme kararları ışığında dikkatlice incelenerek kişilerin talep edebilecekleri tazminat miktarları belirlenmelidir.

BUNA DA BAKIN👇

İş Kazası Davası Ne Kadar Sürer? Ne Kadar Para Alınır?

Trafik Kazası Tazminat Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Trafik Kazası Tazminat Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Trafik Kazası Tazminat Hesaplama

Trafik kazası tazminatı hesaplaması işlemleri için bazı verilerin kullanılması gerekmektedir. Trafik kazası tazminatı belirlenirken, sigorta poliçesi de büyük önem taşımaktadır.

Kusurlu olan taraf, tazminatı ödemekle yükümlüdür. Bununla birlikte kusurlu olan tarafın, kusur veya hasar oranına göre sigorta şirketinin karşılaması gereken miktar da farklılık göstermektedir.

Kazadan sonra meydana gelen hasar, sigorta poliçe limitini aşabilir. Bu aşan tutarın, kusurlu olan taraftan talep edilmesi gerekmektedir. Trafik kazası tazminat hesaplaması yaparken şu verilerin kullanılması gerekir:

  • Trafik kazasında meydana gelen maluliyet oranı,
  • Kaza sonucunda oluşan kusur oranı,
  • Kazazedenin yaşı,
  • Kazazedenin engellilik maluliyet oranı, sürekli iş göremezlik oranı, geçici iş göremezlik süresi, tedavi giderleri , bakıcı ihtiyacı süresi
  • Kazazedenin aylık geliri ve net maaşı,

Sıraladığımız bu bilgiler, trafik kazası tazminatı hesaplaması sırasında kullanılan verilerdir. Bunlara ek olarak, kusurlu olan tarafın sigorta şirketi ile yapmış olduğu anlaşma  yada açılacak davalarda  poliçe limiti de büyük önem taşımaktadır.

Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Davası

Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Davası
Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Google

Ölümlü trafik kazası tazminat davası, destekten yoksun kalan vefat edenin yakınları tarafından, kusurlu olan sürücüsüne, araç işletenine / ruhsat sahibine ve sigorta şirketlerine karşı açılan bir dava türüdür. Trafik sigortası kapsamında sigorta şirketlerine karşı da muhakkak dava açılmalıdır.

Ölümlü trafik kazalarında, yaralanmalı kazalara kıyasla davayı açacak olan kişi büyük önem taşımaktadır. Ölen sürücünün yakınları ya da kişinin desteğinden mahrum kalan kişi ya da kişiler tarafından tazminat davası açılabilir.

Trafik Kazasında Kolum Kırıldı Ne Kadar Tazminat Alırım?

Trafik kazası kırık tazminatı – sürekli iş göremezlik nedeniyle medana gelen zararlarda iyileşme süresinin beklenmesi çok önemlidir. Ayrıca yetkili sağlık kuruluşları veya hastanelerdeki hekimlerden alınacak adli tıp yada heyet raporu ile kaza sonrası kırığın tespit edilmesi ve sürekli iş göremezlik oranının tespit edilmesi gerekmektedir.

Trafik kazasında kol kırığı veya diğer kemik kırıkları ile ilgili değerlendirmenin yapılması için, mağdur olan kişinin maluliyet oranının tespit edilmesi gerekmektedir.

Maluliyet oranı, yüzdelik oran üzerinde hesaplamaktadır. Kazadan kaynaklı olarak meydana gelen vücuttaki kemik kırıkları, önem sırasına ve kazazedenin hayatın etkisine göre sınıflandırılmakta ve belirli bir tıbbi inceleme ile belirlenmektedir.

Vücudunda kemik kırığı bulunan kazazede, çeşitli belgeler ile heyet raporu almak için ilgili kurumlara başvurmalıdır. Doktorlar, bu süreçte kazadan sonra ilk olarak tedavi görülen hastanenin evraklarını inceler. Kazazedenin son güncel durumu ile karşılaştırarak tıbbi olarak kişinin engel durumunu belirler.

Kemik Kırığı Tazminat

Kazadan kaynaklı kemik kırıkları için mağdur olan kazazede tazminat talebinde bulunabilir. Kemik kırığı tazminatı için hem sigorta şirketinden hem de kusurlu olan sürücüden ve araç işleteni ruhsat sahibinden tazminat talebinde bulunabilir.

Kemik kırığı için sigorta şirketinden talep edilebilecek tazminatlar ve masraflar şu şekilde sıralanabilir:

  • Geçici veya sürekli iş göremezlik zararı,
  • Tedavi için hastane masrafları,
  • Kırık sonrası tedavi süreci için bakıcı masrafları,

Yukarıdaki masraf ve tazminat çeşitleri, sigorta şirketine karşı istenebilmektedir. Kusurlu olan sürücüden veya araç sahibinden (  teminat limiti var ise  kasko şirketinden de )  de ek olarak kemik kırığı için manevi tazminat talep edilebilmektedir.

Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Hakkında Sık Sorulanlar👇

Yüzde 5 Rapora Ne Kadar Tazminat Alırım?

Trafik kazası sonucunda mağdur olan kişi veya kazazedenin, kazadan hemen sonra hastane veya sağlık kuruluşları tarafından heyet raporu alması gerekmektedir.

Sağlık Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu kurum veya kuruluşlardan alınacak olan heyet raporu, trafik kazası tazminat hesaplama sürecinde çok önemli bir etkiye sahiptir. Alınacak olan heyet raporu sayesinde, kazazedenin maluliyet oranı belirlenmektedir.

Uzman bir avukat eşliğinde ve heyet raporu ile hem maddi hem de manevi tazminat davası açılabilmektedir. Trafik kazası tazminat hesaplaması için kullanılan veriler kazazedenin yaşı, aylık geliri, maluliyet oranı, kusur oranı olup uzmanlar tarafından hesaplama bu veriler ışığında yapılabilmektedir.

Kemik Kırığı Manevi Tazminat

Trafik kazası kemik kırığı manevi tazminat, kasada kusurlu olan sürücüye, araç işleteni / ruhsat sahibine ( ve varsa kasko poliçesi incelenerek kasko sigorta şirketine)  karşı açılmalıdır. Kazada kusurlu olan sürücüye karşı açılacak olan manevi tazminat için mağdur ola kişinin, psikolojik ve yaşamsal olarak etkilenme oranı göz önünde bulundurulmaktadır.

Kazazede ve Karşı tarafın maddi durumu, olayın sonucunun kazazedeyi ne kadar ve nasıl etkilediği gibi faktörler, manevi tazminat hesaplamasında etkilidir. Trafik kazası manevi tazminat, maddi tazminattan farklı olarak maddi hasarları ödemek için verilmemektedir.