Ölümlü Yaralanmalı Trafik Kazalarında Maddi Tazminat Nasıl Hesaplanmaktadır?

Ölümlü trafik kazalarında hayatını kaybeden mağdur yakınlarına sigortaca ödenecek maddi tazminatın tutarı, sigorta poliçelerinde üst sınır olarak belirtilmektedir. Ancak mağdurların alacağı tazminatın poliçelerde belirtilen üst sınırı aşması durumunda aşan kısım için kusurlu aracın işleteni (sahibi, uzun süreli kiralayanı vb.) ve sürücüsünün sorumluluğu da devam etmektedir. Sigorta poliçelerinde belirtilen rakamlar bahsettiğimiz gibi üst sınırdır, peki benim yakınım ne kadar tazminat alacak diye sorulursa bu soru tüm bilgilerin sağlanması durumunda aktüer hesap ile ortaya çıkmaktadır, çünkü mağdur yakınlarına ödenecek tazminatı dava açılmış ise mahkemenin atayacağı bilirkişi tarafından hesaplanmakta, eğer dava açılmadan sigorta şirketine başvurulmuş ise şirketlerin bünyesinde bulunan aktüer bilirkişi bu hesaplamayı yapmaktadır. Bu hesaplar dikkatle mağdur veya avukatı tarafından incelenmelidir. Gerekli itirazların ortaya konulmaması durumunda işbu hesaplarda mağdurlar, hak kaybına uğramaktadır.

Peki bu hesaplama neye dayanarak yapılmakta diye soracak olursak;

a)Ölüm Durumunda: Bu hesaplama hayatını kaybeden kişinin yaşı, aile ekonomisine katkısı, geride kalan destekten yoksun kalan kişi sayısı gibi, kriterler gözönünde bulundurularak hesaplanmaktadır, örneğin bir kazada hayatını kaybeden 65 yaşındaki bir kişi yakınına ödenecek tutar ile 25 yaşında kazada hayatını kaybeden kişi yakınlarına ödenecek tutar farklı olacaktır. Aynı şekilde vefat durumunda geride kalacak kişilerin anne, baba eş ve çocuk olmasına göre de tazminat hesaplamalarında farklılıklar olmakta geride kalanların eş ve/veya çocuklar olması durumunda tazminat miktarları daha yüksek olmaktadır.

b)Yaralanma/Sakat Kalma Durumunda: Bu durumda da trafik kazası mağdurunun geçici ve kalıcı işgörememezlik, sakatlık durumuna göre tazminat hesaplanmaktadır. Sakatlık oranı arttıkça tazminat miktarı da artmakta olup yüksek sakatlık oranlarında yani kişinin başkasının bakımına da muhtaç kaldığı durumlarda ise işgörememezlik sakatlık tazminatı dışında yardımcı kişi tazminatı da (bakıcı tazminatı) alınabilmektedir. İşbu bedelden de sigorta şirketleri sorumludur.