İş Kazası Nedeniyle Tazminat Davası

İş Kazası Nedeniyle Tazminat Davası kaç yıl içinde açılır?

İş kazası tazminat davası, işçinin işveren tarafından verilen işi yaparken yaşadığı kaza sonrası, alacağı tazminat için açacağı dava türüdür. İş kazası tazminat davası, asıl işverene açılabileceği gibi taşeron yani alt işverenlere karşı da açılabilmektedir. İş kazasının ardından mağdur olan işçi, hem maddi hem de manevi tazminat davası açma hakkında sahiptir.

BUNA DA BAKIN; 👇

İş Kazası Davası Ne Kadar Sürer? Ne Kadar Para Alınır? 

İş Kazası Sayılan Haller Nelerdir?

İş Kazası Sayılan Haller Nelerdir
İş Kazası Nedeniyle Tazminat Davası İş Kazası Nedeniyle Tazminat Davası İş Kazası Nedeniyle Tazminat Davası

İşçinin hangi kaza veya durumlar karşısında maddi ve manevi tazminat açabileceği, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 13. maddesinde belirlenmiştir. İş kazası sayılan haller şu şekilde sıralanır:

  • İşçinin işyerinde bulunduğu zaman dilimi içerisinde, bedensel veya ruhsal olarak uğradığı zararlar karşısında dava açma hakkı bulunmaktadır. İşçinin, iş kazası sonrasında mutlaka yaralanması, ölmesi veya sakat kalması gibi bir durum oluşmasına gerek yoktur.

İşçinin ruhsal açıdan da kötü durumlara maruz kalması, iş kazası olarak kabul edilmektedir. Örneğin; işçinin iş yerinde kalp krizi geçirmesi de iş kazası olarak kabul edilen bir durumdur. Ancak işverenin sorumluluğu ayrıca düşünülmelidir.

  • İşçinin, işverenin gönderdiği ve iş yeri dışında olan herhangi bir yerde, farklı bir iş için bulunsa bile zarar görecek bir durumla karşılaşması, iş kazası olarak kabul edilmektedir. Bu kazalar için de tazminat davası açılabilmektedir.
  • Emziren kadının süt vermek için izin kullandığı zaman dilimi içerisinde yaşadığı kazalar da iş kazası olarak kabul edilmektedir. Bu durumda emziren anne tazminat davasını, işverene karşı açabilir.
  • İşçi, işverenin vermiş olduğu bir taşıt ile kaza yaşarsa, bu olay sonucunda da iş kazasına bağlı olarak tazminat davası açabilir. Bu tür kazalar, trafik iş kazası kapsamında değerlendirilmektedir.

İş Kazası Nedeniyle Tazminat Davası Hakkında Sık Sorulanlar👇

Maddi ve Manevi Tazminat Davasında İstenebilecek Zararlar

Maddi ve Manevi Tazminat Davasında İstenebilecek Zararlar
İş Kazası Nedeniyle Tazminat Davası İş Kazası Nedeniyle Tazminat Davası İş Kazası Nedeniyle Tazminat DavasıGoogle

İş kazası nedeniyle tazminat davası, maddi ve manevi olacak şekilde iki farklı türde açılabilmektedir. Manevi ve maddi tazminat davalarında incelenmesi gereken ve tazminat miktarını belirleyen farklı kriterler bulunmaktadır.

İş Kazası Nedeniyle Manevi Tazminat

İş kazası manevi tazminat davaları, maddi tazminat davası ile birlikte açılabilmektedir. Özellikle sakatlık, ağır bedensel zarar ve işçinin ölmesi ile sonuçlanan kazalarda, zarar gören işçi veya ölen kişinin yakınları dava açma hakkına sahiptir.

Manevi tazminat davalarında dikkate alınan kriterler şu şekilde sıralanabilir:

  • İşveren ve işçinin maddi durumları,
  • Somut olayın özellikleri ve içeriği,
  • İşveren ve işçinin iş kazasındaki kusur oranları,
  • Oluşan zararın manevi açıdan büyüklüğü,
  • İş kazasının meydana geldiği tarihte paranın satın alma gücü dikkate alınarak, manevi tazminat miktarı belirlenmektedir.

İş kazası manevi tazminat davalarında önemli olan nokta, belirlenecek olan miktarı ödeyecek kişiyi fakirleştirmemesidir. Aynı şekilde, işçinin yani mağdur olan kazazedenin de zenginleşmemesi manevi tazminat miktarı belirlemeden en önemli konudur.

Yaralanmalı İş Kazasında Maddi Tazminat

İş kazasından kaynaklı olarak yaralanan ve bedensel zarar gören işçi, maddi tazminat talebinde bulunabilir. Özellikle geçici iş göremezlik sebebi ile işçinin yaşadığı geçici ve sürekli maddi kayıp için dava açılabilir.

İşçi, kazadan kaynaklı olarak herhangi bir bedensel eksikliği veya sakatlığı bulunmasa bile geçici süreliğine çalışmadığı için, bu dönemdeki kaybını tazminat miktarı ile kapatabilir.

Sürekli iş göremezlik sebebi ile açılacak maddi tazminat davaları, işçinin maluliyet oranına göre belirlenmektedir. Ali Tıp doktor raporu ile tespit edilen maluliyet oranı, işçinin alacağı tazminat miktarı üzerinden etkilidir.

İşçinin yaralanmadan sonra tedavi giderleri ve bakıcı giderleri de yine bu sürede meydana gelen sürekli iş göremezlik ile geçici iş göremezlikten kaynaklı tüm  ekonomik kayıpları da yine maddi tazminat davasında işverenden talep edilen miktarlardır.

Ölüm halinde iş kazası maddi tazminat davası, işçinin yakınları ve desteğinden mahrum kalan kişi tarafından açılabilmektedir. İş kazası ölüm halinde maddi tazminat davasında cenaze giderleri, tedavi giderleri pek çok etken, tazminat miktarını önemli ölçüde değiştirmektedir.