İş Kazası Davası Kime Karşı Açılır? Kimler sorumludur?
İş kazası davası, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre iş kazası: “İşyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen, ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü ruhen ya da bedenen engelli hâle getiren olay” olarak ifade edilmekte” olup işbu kazalara karşı açılır. İşverene karşı açılacak olan iş kazası davası, maddi ve manevi tazminat davası şeklinde açılabilir.
Buna da bakınız 👇
İş Kazası Dava Dilekçesi Tazminat Almak İsteyenler İçin!
İş yerinde pek çok farklı sebepten kaynaklı olarak iş kazası meydana gelebilir. İşçinin, yaşadığı ve fiziksel veya ruhsal zarara uğramasına neden olan bu tür kazalarda, dava açma hakkı bulunmaktadır. Yaralanma veya ölüm ile sonuçlanan iş kazalarında, işverene karşı açılacak olan davalara, iş kazası davası denilmektedir.
İş yerinde meydana gelen her kaza için, dava açma söz konusu olmayabilir. Hangi kazaların veya durumların, iş kazası kategorisinde yer aldığını bilmek, dava açma süresinde hak kaybına uğramamak açısından önem taşımaktadır.
İş Kazası Tespiti Davası

İş kazasının yaşanması ile birlikte, işverenin veya işçinin kazayı mutlaka SGK’ ya bildirmesi gerekmektedir. Yapılan bilgilendirmenin ardından, SGK tarafından görevlendirilen yetkililer veya müfettişler iş kazası ile ilgili araştırma ve inceleme yapmaktadır. Bunun sonucunda yaşanan kazanın, iş kazası olarak nitelendirilip nitelendirilmeyeceğine karar verilmektedir.
Bazı durumlarda doğrudan iş kazası maddi ve manevi tazminata talepli davadan önce iş kazası tespiti davası açması da gerekmektedir.
İşçinin lehine sonuçlanan iş kazası tespiti davasında, meydana gelen kazanın iş kazası olduğu tespiti ile 5510 sayılı kanuna göre işçinin maddi ve manevi tazminat hakları bağlamında önem taşımaktadır.
İş Kazası Davası Kime Karşı Açılır Hakkında Sıkça Sorulanlar
İşçi İş Kazası Geçirdikten Sonra Ne Yapmalıdır?
İş kazası geçiren işçinin, yasal haklarından mahrum kalmaması için kazadan sonraki süreci çok iyi yönetmesi gerekmektedir. Eğer iş kazası, işçinin ölümü ile sonuçlanmış ise; yakınları da bu süreci yakından takip etmelidir.
İş kazası geçiren işçinin yapması gerekenler şu şekildedir:
- Kazanın hemen ardından, işveren tarafından hazırlanan tutanak veya belgelerin dikkatli bir şekilde okunması gerekmektedir. İşçinin aleyhine olacak olan belgelere kesinlikle imza atılmamalıdır.
- İşçinin tedavi olmak için gitmiş olduğu sağlık kuruluşu veya hastanede, iş kazasından dolayı tedavi gördüğüne dair raporlar hazırlanmalıdır. Bu hastane raporları, maddi ve manevi tazminat davasında da delil niteliğinde kullanılmaktadır.
- Savcılık nezdinde olayın iş kazası olduğu belirtilerek olay anlatılmalı ve şikayetiniz var ise şikayet süresi içerisinde beyanlarınızın sunulması gerekmektedir.
- Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapılarak tahkikat başlatılmalıdır.
İşçinin veya yakınlarının, kazadan hemen sonra bu noktalara dikkat etmesi, maddi ve manevi tazminat süreci için çok önemlidir. İş kazası davası sürecinin doğru bir şekilde yönetilmesi, işçinin tüm haklarını alması açısından önem taşımaktadır.
İş Kazalarında İşverenin Sorumluluğu Nedir?
Kazanın hemen ardından, hem işçinin hem de işverenin yasal sorumluluğu gereği iş kazası raporu hazırlanmalıdır.
İşverenin ve /veya işçinin iş kazasını en kısa süre içinde ve hazırlanan raporlar ile birlikte mutlaka Sosyal Güvenlik Kurumu’na iş kazasını bildirmesi gerekmektedir.
İş kazası davasında, kazanın iş kazası olarak kabul edilebilmesi için, kusurun işverenden kaynaklı olarak meydana gelmesi gerekmektedir. Bununla birlikte, bu kusura ek olarak kazadan sonra ortada bir zararın oluşması da çok önemlidir.
Bu durumda, kaza iş kazası olarak kabul edilmektedir. İş kazalarında işverenin hukuki sorumluluğu, kusuru ve kazadan sonra meydana gelen zarardır. Kazadan sonra psikolojik veya fiziksel zararın meydana gelmesi durumunda, iş kazası davası işverene karşı açılarak, hak talebinde bulunulabilir.