Trafik Kazası Tazminat Alanlar Yorumları

Trafik Kazası Tazminat Alanlar Yorumları! Trafik kazası tazminat kaç yıl sürer?

Yaralanmalı trafik kazası tazminat alanlar yorumları incelendiğinde, hak kaybına uğramamak için dava süresince bir avukat ile birlikte çalışılmasının önemi görülmektedir.

BUNA DA BAKIN; 👇

İş Kazası Davası Ne Kadar Sürer? Ne Kadar Para Alınır?

Yaralanmalı, maddi hasarlı veya ölümle sonuçlanan trafik kazalarında, trafik sigortasından tazminat alabilmek için süresi içerisinde dava açılması gerekmektedir. Davanın lehe sonuçlanması için delillerin toplanması, tanıkların bulunması gibi pek çok etken de önem taşımaktadır.

Trafik kazalarında hangi zararlara karşı hak talebinde bulunacağını bilmek, tazminatın daha fazla alınmasını sağlayacaktır. Her trafik kazasının içeriği ve meydana gelen olay farklı olduğu için, tazminat davalarında da farklı sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

Trafik Kazasında Ne Kadar Tazminat Alırım?

Trafik Kazasında Ne Kadar Tazminat Alırım
Trafik Kazası Tazminat Alanlar Yorumları Trafik Kazası Tazminat Alanlar Yorumları Trafik Kazası Tazminat Alanlar Yorumları Google

Trafik kazası tazminat hesaplaması için pek çok kriter değerlendirilmektedir. Trafik kazası sonrasında maddi tazminat hesabı aktüerya alanında uzman uzman bilirkişiler aracılığı ile yapılır.

Trafik kazası geçiren kişinin yaşı, işyerinde aldığı ücret, kazazedenin tahmini yaşam süresi, kazadaki maluliyet oranı ve iş kazasındaki kusur oranı gibi pek çok kriter  maddi tazminat davasında dikkate alınmaktadır. Bu kriterler baz alınarak yapılan Yaralanmalı trafik kazası mahkeme kararları kapsamında her bir tazminat hesaplaması, her dava için farklılık göstermektedir.

Sigorta Şirketine Karşı Tazminat Davası

Trafik sigortası, araç sahiplerinin zorunlu olarak yaptırması gereken bir sigorta türüdür. Trafik kazası sonrasında, sadece sürücüye, kazaya karışan araç sahibine karşı veya üçüncü kişilere karşı değil, sigorta şirketine de tazminat davası açılabilir.

Sigorta şirketine karşı tazminat davası açılması sonucu, poliçe limitine uygun ve kusur oranı da göz önünde tutularak, tazminat miktarı belirlenmektedir. Sigorta şirketine karşı açılan trafik kazası tazminat davası, belirli şartlara bağlı olarak görülmektedir.

Kaza sonrasında sigorta şirketleri dava açılmasına gerek kalmadan, poliçeye göre de ödemeleri gereken miktarı ödemekle yükümlüdürler. Ancak zararın karşılanmaması veya eksik ödeme yapılması gibi bir durum ile karşı karşıya kalındığında, sigorta şirketine de tazminat davası açılabilmektedir.

Araç Sahibine, Sürücüye, araç sahibine / işletenine veya Kazaya Sebebiyet Veren 3. Kişilere Karşı Tazminat Davası

Araç Sahibine, Sürücüye, araç sahibine / işletenine veya Kazaya Sebebiyet Veren 3. Kişilere Karşı Tazminat Davası
Trafik Kazası Tazminat Alanlar Yorumları Trafik Kazası Tazminat Alanlar Yorumları Trafik Kazası Tazminat Alanlar Yorumları

Trafik kazası tazminat alanlar yorumları, genellikle araç sahibine veya sürücüye karşı açılan davalar ile ilgilidir. Trafik kazası tazminat davası direkt olarak, kazaya karışan aracın sahibine / işletenine veya aracın sürücüsüne karşı açılabilir.

Aynı şekilde kazaya sebep olan üçüncü kişi veya kişilere karşı da tazminat davası açılabilir. Bu durumda mobese kayıtları, kolluk kuvvetlerin tutanakları ve görgü tanıkları davaya konu edilerek mutlaka değerlendirilmektedir.

Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Davasını Kimler Açabilir?

Trafik kazası tazminat davası ile ilgili genel detaylar, Borçlar Kanunu kapsamında değerlendirilmekte ve belirlenmektedir. Ölüm ile sonuçlanan trafik kazasında tazminat davası açma hakkı devam etmektedir. Ölen tarafın yakınları veya desteğinden mahrum kalan kişi veya kişiler, maddi ve manevi zararları için trafik kazası tazminat davası açma hakkında sahip olurlar.

Ölümlü trafik kazası tazminat davası açacak kişiler, maddi tazminat açısından ölen tarafın babası, annesi, (bakıma muhtaç ise) kardeşi, eşi, çocukları, bakımına ve desteğine muhtaç olan kişi ya da nişanlısı olabilir. Ancak davayı açacak olan kişinin anne baba eş ce çocukları dışındaki bir kişiyse, ölen kişi ile yakınlığını ve desteğine muhtaçlığını ispatlaması şartı bulunmaktadır.

Trafik Kazası Tazminat Alanlar Yorumları Hakkında Sık Sorulanlar👇

Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Davası Kimlere Açılabilir?

Yaralanmalı veya maddi hasarlı trafik kazalarında olduğu gibi ölümlü trafik kazalarında da tazminat davası, araç sürücüsüne veya aracın sahibine / işletenine karşı açılabilmektedir.

Ölüme sebebiyet veren üçüncü kişi veya kişilere karşı da tazminat davası açılması mümkündür. Ölümlü trafik kazası tazminat davası sigorta şirketine karşı da açılabilir. Bu noktada Zorunlu Mali sorumluluk sigorta Poliçesi kapsamında sigorta şirketi poliçe limiti kapsamında maddi kayıpları karşılarken, aracın Kasko kapsamında teminat limiti olması halinde ise maddi ile manevi tazminatlar kapsamında yasal olarak hak talebinde bulunabilmektedir.

Ölümle sonuçlanan kazalarda manevi tazminat talebi Zorunlu Mali sorumluluk sigorta Poliçesi kapsamında karşılanmamaktadır. Bunun için ölen tarafın yakınlarının, hak kaybına uğramamaları açısından araç sürücüsü işleteni araç ruhsat sahibi varsa kasko sigorta poliçesi incelenerek kasko sigorta şirketine tazminat davası açarak, haklarını araması beklenmektedir.

Trafik Sigortasından Yaralanmalı Tazminat Süresi Ne Kadardır?

Maddi hasarlı trafik kazası tazminat davası için zaman aşımı süresi, zarar görenin, zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yıl ve herhalde, kaza gününden başlayarak on yıl içinde zamanaşımına uğrar. Ölüm ile sonuçlanan trafik kazalarında zamanaşımı süresi bir veya birden fazla ölü varsa 15 yıldır. Bir veya birden fazla yaralı varsa 8 yıldır. Trafik kazasında ölüm ve yaralanma aynı anda bulunuyorsa uygulanacak zamanaşımı süresi de ölümlü olaylarda olan 15 yıldır.

Tazminat davalarında hak kaybına uğramamak ve delillerin ortadan kaldırılmaması kaybolmaması ve en doğru şekilde tespiti için, mümkün olan en kısa süre içerisinde davanın açılmasına dikkat edilmelidir.